MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności,...
fot. bhofack2/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Mrożone pieczywo jest gorszej jakości

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności, również pieczywa. Dzięki temu możemy zamrozić nadmiar kupionego czy własnoręcznie zrobionego wypieku, dzięki czemu nie marnujemy żywności, a po odmrożeniu możemy cieszyć się świeżym chlebem bez konieczności kupowania kolejnego.

Należy tylko pamiętać, żeby wybierać pieczywo dobrej jakości, które w składzie powinno mieć jedynie mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i dodatki typu orzechy, nasiona, ziarna.

Taki produkt najlepiej zamrażać jak jest świeży, czyli tego samego dnia, w którym go kupiliśmy lub zrobiliśmy. Pieczony chleb musi jednak całkowicie ostygnąć. Najlepiej do zamrażania używać szczelnych foliowych woreczków, a chleb przechowywać w zamrażarce maksymalnie do 3 miesięcy. Chleb na zakwasie natomiast można mrozić krócej, bo do 1 miesiąca.

Zobacz również

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

Polecamy

Oburzająca treść dyplomów dla uczniów na koniec roku. Dyrektor przeprasza

Oburzająca treść dyplomów dla uczniów na koniec roku. Dyrektor przeprasza

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Prosty sposób na letni obiad. Jak wybrać i ugotować fasolkę szparagową?

Prosty sposób na letni obiad. Jak wybrać i ugotować fasolkę szparagową?