Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...
fot. lightfieldstudios/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Poprawiają pamięć i koncentrację

Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Zobacz również

Podlaska policja prowadzi akcję badania trzeźwości. Rano wpadł kierowca ciężarówki

Podlaska policja prowadzi akcję badania trzeźwości. Rano wpadł kierowca ciężarówki

Uwaga! Znowu tysiące ludzi bez prądu w Śląskiem. Sprawdź miasta i ulice bez zasilania

Uwaga! Znowu tysiące ludzi bez prądu w Śląskiem. Sprawdź miasta i ulice bez zasilania

Polecamy

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Szukasz pomysłu na jajka sadzone? Wypróbuj jajka po hiszpańsku

Szukasz pomysłu na jajka sadzone? Wypróbuj jajka po hiszpańsku

Gdzie znajdziesz najlepszą plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Gdzie znajdziesz najlepszą plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę