MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kluski z makiem...
fot. Archiwum/Polska Press

Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół

Kluski z makiem

Składniki:
• mąka pszenna
• jajka
• woda surowa, zimna
• sól
• mak
• mleko
• masło
• miód
• rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Wykonanie:
Mąkę ok ½ kg połączyć z 2 jajkami i wodą (tyle, aby się składniki połączyły) ,zagnieść ciasto, aby powstała elastyczna, miękka masa. Utworzyć z ciasta wałek o średnicy ok.10cm i pokroić go w szerz na kilka części, aby powstały grube krążki o walcowatym kształcie. Każdy krążek rozwałkować wałkiem do ciasta na stolnicy na dosyć cienki placek, podsypując mąką.

Placki kroimy w paski o szerokości 5-6 cm, które układamy jeden na drugim. Ułożone w stosik paski przekroić na pół, złożyć ponownie w stosik i kroić całość w szerz na niezbyt szerokie paseczki ok.3-5 mn. Przesypywać mąką pszenną, paski, aby się nie sklejały. Pokrojone kluski rozłożyć na stolnicy, aby się nie sklejały. Nie wszystkie kluski z przygotowanej porcji używamy do sporządzenia produktu – z masą makową mieszamy kluski w ilości nam potrzebnej.

Zagotować surową, zimna wodę . Dodać sól w momencie wrzenia wody. Na wrzącą wodę wrzucić kluski i gotować ok. 10 min, aby nie były za miękkie. Po ugotowaniu dodać zimną wodę do gotujących klusek, aby je zahartować. Wypłukać dwukrotnie zimną wodą. Mak ok. ½ kg, przepłukać zalać ½ litrem wrzącego mleka i gotować przez pół godziny do1 godziny na małym ogniu.

Doglądać, aby się nie przypalił. Mak odsączyć, zemleć 2-3 razy w maszynce „na małych oczkach” (używając sitka o najmniejszych oczkach). W rondlu o grubym dnie rozpuścić ok. 2 łyżek masła. ½ szklanki miodu, garść posiekanych orzechów, garść rodzynek, pół szklanki pokrojonej drobno skórki pomarańczowej oraz zmielony mak. Wszystko smażyć ok. 15 minut, mieszając aby masa się nie przypaliła, a składniki dobrze połączyły. Gotową masę przestudzić. Kluski wymieszać z przestudzoną masą makową, zachowując odpowiednią proporcję, aby masy makowej nie było ani za dużo, ani za mało.

Elżbieta Pińska, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)

Zobacz również

Trener Stolarski: „To nie przypadek, że Motor wygrywa w końcówkach”

Trener Stolarski: „To nie przypadek, że Motor wygrywa w końcówkach”

Motor wygrał ze Spartą. Goście próbowali się stawiać, ale byli bez szans

Motor wygrał ze Spartą. Goście próbowali się stawiać, ale byli bez szans

Polecamy

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Koniec prac nad Cyberpunkiem! CD Projekt nie będzie dłużej rozwijał gry

NOWE FAKTY
Koniec prac nad Cyberpunkiem! CD Projekt nie będzie dłużej rozwijał gry

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!