Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Matura z matematyki w ZS Budowlanych w Bydgoszczy 2024. Poszukajcie się na zdjęciach!

Matura z matematyki w ZS Budowlanych w Bydgoszczy 2024. Poszukajcie się na zdjęciach!

Innowacyjne zabiegi w Szpitalu Kieleckim świętego Aleksandra w Kielcach. Zobacz film

Innowacyjne zabiegi w Szpitalu Kieleckim świętego Aleksandra w Kielcach. Zobacz film

Polecamy

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

W te gry powinieneś zagrać, a teraz możesz to zrobić za darmo. Jak?

W te gry powinieneś zagrać, a teraz możesz to zrobić za darmo. Jak?