Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Ten niezawodny domowy trik musisz znać! Najlepszy sposób na szybką pasteryzację weków

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Pasteryzacja domowych przetworów na zimę w zmywarce pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Sprawdź, jak łatwo i szybko można to zrobić.
Pasteryzacja domowych przetworów na zimę w zmywarce pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Sprawdź, jak łatwo i szybko można to zrobić. Marta Siesicka-Osiak
Pasteryzowanie słoików z przetworami to element obowiązkowy, gdy zależy nam, żeby nasze weki bezpieczne dotrwały w spiżarni do zimy. Jeśli nie chcemy marnować wielu godzin na gotowanie słoików z konfiturami i marynatami w garnku z wrzątkiem, koniecznie zastosujmy ten sprytny trik. Wystarczy wykorzystać do pasteryzacji zmywarkę, a zyskamy mnóstwo wolnego czasu. Do dzieła!

Spis treści

Co to jest pasteryzacja przetworów na zimę?

Pasteryzacja to termiczna konserwacja zamkniętych w słoikach przetworów z niskosłodzonych owoców i warzyw w wysokiej temperaturze (od 70 do 100 stopni Celsjusza). Pozwala wyeliminować z przygotowanych smakołyków drobnoustroje, bakterie i grzyby. Dzięki temu procesowi zimowe przetwory możemy długo przechowywać w domowej spiżarni, nie obawiając się, że się popsują. Po prawidłowo przeprowadzonej pasteryzacji pokrywki słoików powinny być wklęśnięte. Mamy wtedy pewność, że są szczelnie zamknięte i nie wniknęło do środka powietrze oraz inni nieproszeni goście.

Warto pamiętać, że czas pasteryzacji jest uzależniony od wielkości słoika, rodzaju użytych składników oraz stopnia ich rozdrobnienia. Najdłużej pasteryzujemy duże słoje, a małe zdecydowanie krócej. Warto trzymać się wytycznych ze sprawdzonego przepisu. Czas pasteryzacji wytrawnych warzyw jest zdecydowanie dłuższy niż słodzonych konfitur, dżemów czy owoców w syropie.

Niezawodna zmywarka – najlepszy i najprostszy sposób na pasteryzację

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce krok po kroku:

  1. Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy gorące przetwory, zostawiając na górze ok. 1,5-2 cm wolnej przestrzeni.
  2. Słoiki mocno zakręcamy i usuwamy z ich powierzchni ewentualne zabrudzenia.
  3. Naczynia z przetworami układamy ostrożnie w szufladach zmywarki dnem do góry, tak żeby się ze sobą nie stykały i były stabilne.
  4. W kolejnym kroku ustawiamy w urządzeniu program, w którym możemy uzyskać najwyższą temperaturę. W większości zmywarek oscyluje ona między 70 a 80 stopni Celsjusza.
  5. Podczas pasteryzacji słoików w zmywarce nie dodajemy do pojemnika na detergenty tabletek do zmywarki ani innych środków myjących.
  6. Uruchamiamy zmywarkę.
  7. Po zakończeniu cyklu i wyjęciu słoików z urządzenia ustawiamy je na kuchennym blacie pokrywkami do dołu.
  8. Następnego dnia odwracamy wszystkie słoiki i sprawdzamy, czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli wieczka nie są wypukłe, to znaczy, że pasteryzacja się udała.
  9. Teraz możemy przenieść pasteryzowane przetwory na zimę do suchego i zacienionego miejsca. Smacznego!

Tradycyjne sposoby pasteryzacji. Gotowanie przetworów w garnku i pasteryzacja słoików w piekarniku

Najpopularniejszą metodą pasteryzacji przetworów jest ich gotowanie. Te sposób często nazywany jest pasteryzacją na mokro, niestety ta babcina metoda zajmie nam najwięcej czasu. Wystarczy na dnie szerokiego garnka rozłożyć bawełnianą ścierkę, a na niej ustawić słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Naczynia nie powinny się stykać. Do garnka wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików. Włączamy palnik na średnią moc i doprowadzamy wodę do wrzenia. W kolejnym kroku zmniejszamy moc pola grzewczego i pasteryzujmy słoiki przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie wyjmujmy słoiki z garnka, obracamy każdy do góry dnem i ustawiamy na kuchennym blacie. Po pasteryzacji denka powinny być wklęsłe. Gotowe!

Można także pasteryzować zimowe przetwory w piekarniku. Ten trik nazywany jest pasteryzacją na sucho. Nagrzewamy urządzenie do temp ok. 120-130 stopni Celsjusza i wstawiamy mocno zakręcone słoiki do środka, umieszczając je na blaszce do pieczenia wyściełanej pieluchą tetrową. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać. Po ok. godzinie wyłączamy piekarnik i czekamy, aż słoiki wystygną.

Dodaj firmę Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Ten niezawodny domowy trik musisz znać! Najlepszy sposób na szybką pasteryzację weków - RegioDom.pl

Wróć na slubice.naszemiasto.pl Nasze Miasto