Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Brudna patelnia – jak ją wyczyścić? To banalnie proste! Poznaj sprawdzone triki

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Każdy z nas wie, jak trudno usunąć spaleniznę z patelni. Podpowiadamy, jak skutecznie zadbać o to naczynie domowymi sposobami i jak efektywnie wyczyścić patelnię sprawdzonymi metodami.
Każdy z nas wie, jak trudno usunąć spaleniznę z patelni. Podpowiadamy, jak skutecznie zadbać o to naczynie domowymi sposobami i jak efektywnie wyczyścić patelnię sprawdzonymi metodami. Pexels.com
Zabrudzona patelnia to nasza zmora w kuchni. Smażenie produktów w zbyt wysokiej temperaturze, a co za tym idzie przegrzewanie naczynia to błąd, który popełnia większość z nas. Nieumiejętne korzystanie z patelni sprawia, że na jej powierzchni powstają trudne do usunięcia zabrudzenia. Jak skutecznie ją wyczyścić? Poznaj sprawdzone sposoby, jak sprawić, żeby patelnia wyglądała jak nowa.

Czyszczenie patelni to mało atrakcyjne zajęcie, dlatego często odkładamy je w czasie, a potem okazuje się, że naczynia nie da się już uratować i nadaje się tylko do wyrzucenia. Jeśli nie czyścimy patelni regularnie, to musimy usunąć zapieczone resztki jedzenia, przypalony tłuszcz i ciemne zabrudzenia. Podsuwamy cztery domowe sposoby na wyczyszczenie patelni. Wypróbuj nasze porady, a patelnia odzyska dawny blask.

Niezastąpiona sól kuchenna

Większość przypalonych patelni można wyczyścić za pomocą gruboziarnistej soli kuchennej. Wystarczy posypać nią powierzchnię naczynia, a po dwóch godzinach usunąć sól miękką gąbką lub ręcznikiem papierowym i umyć patelnię w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Możemy też napełnić patelnię mocno osoloną wodę i zostawić ją na dwanaście godzin, po czym standardowo umyć naczynie wodą i płynem do naczyń.

Warto również wykorzystać sposób naszych babć i sięgnąć po oliwę z oliwek i surowego ziemniaka. Warzywo kroimy na pół, a powierzchnię patelni pokrywamy solą. Następnie połówką ziemniaka szorujemy patelnię okrężnymi ruchami. Po kilku minutach dokładnie spłukujemy naczynie, osuszamy je i nacieramy wewnętrzną powierzchnię niewielką ilością oliwy. Oliwa dodatkowo zaimpregnuje patelnię, tworząc na jej powierzchni warstwę ochronną.

Sól kuchenna sprawdza się dobrze jako środek do czyszczenia patelni teflonowych i naczyń ze stali.

Ocet dobry na wszystko

Przypaloną patelnię możemy też namoczyć w roztworze wykonanym z gorącej wody i czterech łyżek octu. Warto również przygotowany roztwór podgrzać na patelni na płycie kuchennej, doprowadzając do temperatury wrzenia. Po 3-4 godzinach za pomocą gąbki do naczyń myjemy przypalone miejsca i całość spłukujemy wodą.

Soda oczyszczona i ocet to niezawodny duet w kuchni

W walce z silniejszymi zabrudzeniami i przypaleniami warto zastosować mieszankę sody oczyszczonej i octu spirytusowego. Najpierw należy posypać przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać octem i dodać wrzącą wodę, pokrywając przypalone miejsce (powinna powstać piana). Mieszankę pozostawmy w naczyniu na kilka minut, a następnie wylejmy. W kolejnym kroku za pomocą gąbki usuńmy przypalenia. Na koniec wystarczy umyć patelnię ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń.

Octu z powodzeniem możemy używać do czyszczenia naczyń aluminiowych i ze stali nierdzewnej, a nie powinniśmy stosować go do powierzchni emaliowanych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Brudna patelnia – jak ją wyczyścić? To banalnie proste! Poznaj sprawdzone triki - RegioDom.pl

Wróć na slubice.naszemiasto.pl Nasze Miasto