Te osoby nie powinny spożywać jajek. Zobacz - jeżeli masz te przypadłości nie możesz jeść jaj

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i  innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości. ▶▶
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości. ▶▶ pixabay.com
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości.

W przeszłości wielu dietetyków uważało, że nie powinno spożywać się jajek, ponieważ zjedzenie dużej ilości podwyższa cholesterol, który znajduje się w żółtku i powoduje miażdżyce. Później poglądy się zmieniły, gdyż odkryto, że częściej powodują ją kwasy tłuszczowe nasycone. Nie oznacza to, iż możemy jeść je bez opamiętania.

Niewątpliwie smak jajka zależy od sposobu odżywiania kur. Idealnym pomysłem jest kupowanie ich od wiejskich sprzedawców. Widzimy wtedy, że żółtko jajka jest bardziej intensywne, a poza tym różni się smakiem od tych sklepowych. Jeśli zależy nam na dobrym smaku jajek, powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia na ich skorupkach.

Z uwagi na sposób hodowli kur wyróżnia się następujące typy jaj:

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego,
  • 1 – jaja z wolnego wybiegu,
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego,
  • 3 – jaja z chowu klatkowego.

Jajka i ich właściwości - niektóre osoby nie powinny ich spożywać

Jajka mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Te osoby nie powinny spożywać jajek. Zobacz - jeżeli masz te przypadłości nie możesz jeść jaj - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na slubice.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie